Open je hart voor de wereld...word gastgezin!

Bel ons

WAAROM GASTGEZIN WORDEN ?


Elk jaar verwelkomt de vzw WEP Windrose studenten uit de hele wereld die voor een periode van 4 weken tot een heel schooljaar zullen kennismaken met België/Vlaanderen. Word gastgezin en beleef een ongelofelijke interculturele ervaring!

  • Je ontdekt een nog onbekende wereld via de persoonlijkheid van een gaststudent(e) die naar hier komt om zijn/haar horizon te verruimen en de taal te leren.
  • Je leert een andere manier van leven en denken te begrijpen.
  • Je verrijkt je gezin op menselijk vlak en knoopt duurzame menselijke relaties aan.
  • Je kan je beter inleven in de ervaring van een gaststudent in het buitenland. Dat is een enorme troef om te kunnen anticiperen en begrijpen. Bovendien maak je zelf mee wat je eigen kinderen eventueel zullen beleven in het buitenland als ze zelf op uitwisseling gaan.
  • Je geeft doorheen het dagelijks leven een reëel beeld van België/Vlaanderen en zet ons land/ons gewest zo meer op de kaart.
  • Je geeft een gaststudent(e) de kans om ons land en onze cultuur te leren kennen.

 


Een gastgezin, wat is dat?

De gastgezinnen van WEP zijn warme, leergierige, open en verdraagzame mensen die graag een andere cultuur, levensstijl, denkwijze, andere tradities en gewoontes willen ontdekken. De gastgezinnen van WEP willen eens “iets anders”, ze willen als het ware “thuis op reis gaan”. Onze gastgezinnen stellen hun huis open voor een gaststudent(e) uit het buitenland of Wallonië.

De gastfamilie handelt net als de natuurlijke ouders van de student. De taak van deze laatste is om zich aan de plaatselijke manier van leven en aan de gewoontes en regels van jouw gezin aan te passen. De student(e) zal dagelijks les volgen aan een middelbare school in de buurt of streek. Dag na dag krijg je de kans om de kleine verschillen tussen onze cultuur en die van een ander land te ontdekken. Gespreksstof gegarandeerd!

 

Wie kan gastgezin worden?

Onze gastgezinnen komen uit alle mogelijke milieus. Het maakt niet uit of je kinderen hebt of niet, kinderen die ouder of jonger zijn dan de uitwisselingsstudent, of je een jong of een ouder koppel bent, een alleenstaande ouder met één of meerdere kinderen. Je kan in een huis of appartement wonen, in de stad of op het platteland. Voor de selectie van de gastgezinnen geeft WEP voorrang aan de volgende kwaliteiten:

  • Een open en tolerante houding hebben
  • Vastberaden zijn om een student op te vangen
  • De gebruikelijke moraliteitsnormen naleven
  • De gebruikelijke hygiënische normen naleven
 

Een uitwisselingsstudent, wat is dat? 

Het is een jonge student(e) die openstaat voor nieuwe waarden, die zichzelf wil ontplooien en zijn aanpassings- en interactievermogen met anderen verder wil ontwikkelen. Iemand die zijn toekomst ernstig neemt en die onze taal wil leren door in een Nederlandstalige omgeving te vertoeven.

De uitwisselingsstudenten van WEP zijn tussen 15 en 19 jaar. Ze komen uit Wallonië, Europa (Oost/West), de VS, Canada, Australië, Brazilië, Argentinië, Colombia, Venezuela, Mexico … De studenten die naar hier komen, hebben heel bewust voor België/Vlaanderen gekozen, uit een hele rist mogelijke bestemmingen. Het is onze cultuur die ze beter willen leren kennen. Het is dus aan ons om die keuze eer aan te doen!


Maak kennis met onze uitwisselingsstudentenGraag meer informatie ?


Geef je gegevens op als je graag meer uitleg krijgt over dit fantastische programma (zonder verplichting)

FAQ (VEELGESTELDE VRAGEN)


Wanneer komen de studenten aan?
Dat hangt af van de gekozen verblijfsduur. Als je student ervoor kiest om een jaar in België te verblijven, komt hij eind augustus/begin september aan en keert hij eind juni van het daarop volgende jaar terug. Als de student voor een verblijf van een semester kiest, komt hij/zij ofwel eind augustus ofwel in januari toe. Het schooljaar van de studenten die uit het zuidelijk halfrond komen ligt echter anders. Zij kunnen bijvoorbeeld van januari tot december komen.

​Hoe wordt het programma gefinancierd?
De deelnemers betalen een kostprijs voor hun programma in hun land van herkomst en zorgen voor het transport (vliegticket/trein). De studenten beschikken over zakgeld voor hun persoonlijke uitgaven en zijn gedekt door een medische verzekering. De families worden niet betaald.

Wat moeten de gastgezinnen bieden?
Wij vragen aan de families om de student(e) kost en inwoon te geven, maar vooral om hem te laten deelnemen aan het gezinsleven.

Hoe word je gastgezin?
Het is heel eenvoudig: het volstaat om ons telefonisch te contacteren op het nummer 02 533 07 86. Als je een student wil verwelkomen, komen wij graag eens langs om meer inlichtingen te geven over deze fantastische ervaring. Tijdens deze ontmoeting kunnen wij tevens nagaan of je gezin voldoet aan de voorwaarden van het programma. Zo kunnen wij de student en zijn natuurlijke ouders de nodige garanties geven.

nl 0 0 wepwindrose.be Voeg minstens 1 programma toe om de tool te gebruiken Programma toegevoegd aan de vergelijkingstool Je kan maximum 3 programma's vergelijken. Om er een toe te voegen, moet je eerst een programma verwijderen Je hebt dit programma al toegevoegd aan de vergelijkingstool Meer lezen Minder lezen